вторник, 19 января 2016 г.

Про дистанційний курс "Промислові мережі та інтеграційні технології". Мережі без мереж


 
Лабораторні по мережам без фізичних мереж???

Стандартну мінімальну програму по пром.мережам я вже давно сформував. Це
  • загальне бла-бла-бла (але дуже потрібне)
  • фізичний рівень + стандартні послідовні інтерфейси
  • Modbus RTU (мінімум) + Modbus TCP (бажано)
  • Ethernet + TCP/IP (по мінімуму)
  • OPC DA (в майбутньому треба би ще дати OPC UA)
  • ODBC/OLEDB
Розширено до цього всього:
- CANopen
- управління частотниками
- Profibus

Для стаціонару це все комплектувалося лабораторними роботами на реальному обладнанні. Винятком хіба що є Profibus, для якого в мене просто не вистачало часу. Останній рік (весна 2015) мене вбив своєю коротковизною курсу – усі розширення пішли в трубу і студенти реально не покрутили через мережу двигунами з частотниками і не поклацали розподіленою периферією.

Для заочників … ну тут все зовсім туго по всім напрямкам. Тобто це гірше ніж саме погане…

І так, стандартний набір якимось чудом треба було перенести на дистанційну форму. Тобто лабораторні роботи по мережам, які проводилися в спеціалізованій лабораторії (http://www.iasu-nuft.pp.ua/pro-kafedru/laboatoria-schneider-electric), оснащеній всяким дорогим обладнанням необхідно було замінити чимось не набагато гіршим. На перший погляд це наче нереально, але з роками назбиралося багато цікавих ідей.

Утиліти і утилітки

За мою практику викладання і розробки реальних систем я назбирав доволі багато цікавих утиліт:
Але реально мене "пробило" на рішення дистанційних лабораторок – це утиліта COM0COM, яка імітує роботу нуль-модемного з’єднання. Це просто бомба! – два COM порти з’єднані між собою на одному компі та ще й без реальних СОМ-портів! Звичайно не все там гладко, але база є – тепер у тебе на компі є мережа на базі послідовних інтерфейсів, яка складається з двох пристроїв, залишається тільки поціпити на один порт одну прогу, а на інший другу.

Віртуальні машини

Це рішення теж прийшло не за одну ніч. Про віртуальні машини я чув вже давно, але почав їх юзати буквально роки два тому.  І десь в голові воно склалося, що віртуалка – це один із базових елементів фундаменту любої АСУТП-шної дисципліни, що потребує лабораторних робіт.

Що дає віртуальна машина для лабораторок?
  • кросплатформеність
  • можливість сформувати образ машини з усім наперед встановленим софтом
  • можливість проведення лабораторок по комп’ютерним  мережам (а ви пам’ятаєте, що в мене там всякі Ethernet + TCP/IP)
  • самі додумайте далі…

Одна з вимог в дистанційному курсі – весь софт безкоштовний. Тому (і не тільки) в якості віртуальної машини вибрав Virtual Box.

Отже на кафедрі записується образ диску віртуалки, файл імпорту - і все готове. Образ бажано забрати з собою за місцем навчання, так як 3Гб не дуже швидко зтягується. Тим не менше, витягнути з Інтернету залитий нами образ теж не така вже і велика проблема.

А як же контролери, частотники …

З мережами розібралися, з програмами наче теж, а що робити з пристроями?

Як що ? Програмно імітувати! Ця частина рішення – є самою свіжою і сильно розв’язала мені руки. Але про це розповім вже іншим разом.   

Хочу читати далі...
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий