вторник, 31 января 2017 г.

Функціональний каркас для розробки програм для програмованих контролерів IEC 61131

Сьогодні допилив чорнову версію опису каркасу для ПЛК. Сам каркас (в першій робочій редакції) доробив ще на початку року для Unity PRO + Zenon. Крім того він ліг в основу з певними змінами в новий проект на TIA13. Деякі зміни були принциповими, але я їх не запам'ятав. Щоб не забути все інше вирішив добити хоча б якусь чорнову версію, бо не знаю коли наступного разу до нього доберуся.
Посилання та короткий опис тут http://asu.in.ua/viewtopic.php?f=7&t=1755
Ідея каркасу вже вітає давно, та і вона не нова. Тим не менше, реальні роботи почалися з замовлення "Саутком", яке я так і не доробив з причин "нахватався робіт більше, ніж міг виконати". Сподіваюся, що я їх не підвів, принаймні вони нічого з цього приводу не казали. Їм треба було дещо інше, але дуже близько до цього.
У той же час розробка програм для ГРС потребувала багато функціональності стосовно сервісних функцій. З кожною функцією шанхай ріс, і розробка каркасу для передбачення усіх можливих типових функцій - це була нагайна потреба. Плинний каркас добре ліг з однієї платформи (Юніті) на іншу (ТІА), практично копіпастом. Це суперперрезультат, враховуючи що реальної серйозної перевірки юнітьовський каркас не проходив. Головне не код, а ідеологія. Ті речі, за які переживав, що щось не врахував - практично усі заробили. Так, були ньюанси, але вони не порушують загальної працездатності основних приницпів.
 Оба базові рівні "канали" і "змінні" запрацювали. Рівень виконавчих механізмів сильно відрізнявся від демо-проекту (бачки) і реального (ГРС). У останньому використовуються крани, які в наших переробних процесах практично відсутні. Тому ці крани прийшлося допилювати серйозно в ТІАшному проекті. Вилізла необхідність додаткової змінної керування краном CMDPRG яка паралельно йде з CMDHMI, оскільки постійне забивання одного і того ж CMD з  програми не давало шансів ЛМІ-шному. Це характерно тільки для обєктів цього левела та вище.
Далі планую, як тільки з'явиться трохи часу (хоча він, собака, вже років десять не з'являється) описати каркас в ппт та і можливо зняти якесь відео. У будь якому випадку, буду намагатися зробити його нашим (кафедральним) корпоративним стандартом. Потрібно перетворювати написання базового рівня програм в трудовий процес а не експерементально-творчий. Тоді можна буде братися за велику об'єкти. Маю на це сподівання.          

Комментариев нет:

Отправить комментарий